Piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Piškotki nam omogočajo pridobivanje podatkov o številu obiskovalcev spletne strani, o novih in predhodnih obiskovalcih, o uporabi spletne strani itd., zaradi česar lahko nadgrajujemo in prilagajamo spletno stran potrebam in željam uporabnikov.

Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči. Je pa interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran namreč zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Na spletni strani se uporabljajo:

– Tehnični piškotki – ti piškotki so na spletni strani potrebni za pravilno delovanje spletne strani, in so sledeči:

  • Sejni piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni uporabnikove vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd. Taki piškotki so nujno potrebni, da si stran zapomni in izvede uporabnikovo zahtevo.
  • “Voating” piškotki, ki so uporabljeni, da si spletna stran zapomni ocene uporabnikov, ki so bile oddane za posamične izdelke (trajni piškotki).

Soglasje uporabnikov za zgoraj navedene sejne tehnične piškotke ni potrebno, saj gre za zakonsko izjemo, kje privolitev uporabnika ni potrebna. Vnaprejšnje soglasje pa je potrebno za “voating” in analitične piškotke, opisane v nadaljevanju.

– Piškotki za namen analiziranja prometa – analitični piškotki – (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih besed, ki vodijo na mesto, problemi pri navigaciji)

  • Google Analytics piškotki, so uporabljeni za spremljanje obiska spletne strani, za spremljanje prodaje in spremljanje drugih navad uporabnikov, ki se kažejo na spletni strani. Google Analytics je Googlovo orodje za spletne analitične podatke, ki se uporablja za boljše razumevanje, kako uporabniki uporabljajo spletno mesto ponudnika.

V primeru, da uporabnik ponudniku ne bi več dovolili uporabe piškotkov na njegovem računalniku, lahko uporabnik nastavitve spremeni v vsakem trenutku, in sicer na dnu spletne strani, kjer je obvestilo, da spletno mesto uporablja piškotke. S klikom na to obvestilo uporabnik na podstrani o piškotkih lahko izbere, ali se strinja s tem, da se na njegov računalnik naloži piškotke ali ne.

V kolikor se tehnični piškotki na spletni strani v popolnosti onemogočijo (v nastavitvah brskalnika), nakupovanje na spletni strani ne bo mogoče oziroma uporabnik ne bo mogel uporabljati funkcij spletišča v polni meri.